Borsa

Analist uyardı: Borsa haftaya jeopolitik riskle başlıyor

Ünlü analist Tuncay Turşucu Borsa İstanbul analizinde gelecek haftadan beklentilerini yatırımcılarla paylaştı.

Geçtiğimiz hafta BIST100 endeksi %1.07 yükselerek 9500-9750 arasında sıkışık bir seyir izlemişti. Ünlü analist Tuncay Turşucu yeni haftadan beklentilerini ve Borsa İstanbul analizini yatırımcılarla paylaştı.

Tuncay Turşucu'nun analizi şöyle:

Borsa endeksi geçen haftayı %1.07 yükseliş ile tamamlarken, BIST100 endeksinin 9500 direncini geçtiğini ancak bu seviye üzerinde yukarı yönlü uzamalar gerçekleştiremediğini izledik. Endeks 9500-9750 arasında sıkışık bir seyir izliyor. 9750 seviyesi aynı zamanda 100 ve 200 günlük ortalamaların geçtiği seviye olması açısından anlamlı. Bilanço sonrasında hareketlenen ve bir süredir soluklanma yaşayan Sigorta endeksinde yeniden alımların etkili olduğunu gördük ve XSGRT endeksi haftayı %9.77 gibi yüksek bir performansla tamamladı. Ayrıca Çimento, Bilişim ve GYO endeksleri geçen haftanın hareketli endeksleri arasında yer aldı. Haftanın kaybedeni %2.58 düşüş ile İletişim endeksi oldu. Güçlü nakit akışları ve abone kazanımları devam etmesine rağmen bilanço sonrasında beklenen performansı halen gerçekleştiremediğini izliyoruz.

SURİYE GELİŞMELERİ

Yeni haftaya Suriye’deki gelişmeler ile başlıyoruz. Rejim karşıtı güçlerin Halep’i ele geçirmesi sonrasında bölgede hareketlilik yükseldi. Önümüzdeki hafta Suriye konusundaki gelişmeler damga vuracak görünüyor. Sınırımızdaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz ve gelişmelerin ne yöne doğru evrileceğini izleyeceğiz. Genel anlamda piyasaları doğrudan etkileyecek bir gelişme olduğunu söylemek zor. Piyasaları etkileyecek aşama, bu gelişmeler neticesinde Türkiye’nin nasıl ve ne şekilde yer alacağı olacak. Ancak piyasa algısı üzerinde olumlu bir etki yaratmayacaktır. 6 Kasım tarihinden bu yana BIST100 endeksi %12.5 yükseldi ve bu yükselişin ardından bu tarz gelişmeler kar satışları için bahane olabilir. Gelişmeleri izleyeceğiz. BIST100 endeksinde 9500 seviyesinin altına gerilemeler olması durumunda olumsuz algı artabilir.

YAPI KREDİ BANKASI AÇIKLAMASI

Geçen haftanın bir diğer gelişmesi Yapı Kredi Bankası hakkında çıkan haber ve söylentiler oldu. YKBNK hissesi geçen haftayı hareketli geçirirken, Cuma günü gelen satışlarla tek günde %4.1 düşüş gerçekleştirdi. Seans kapanışından sonra topluluğun KAP’a yaptığı açıklamada söylentilerin asılsız ve mesnetsiz olduğu belirtilirken, böyle bir görüşmenin olmadığı açıklandı. Bankacılık endeksini ve dolaylı olarak BIST100 endeksine bu gelişme Cuma günü baskı yarattı diyebiliriz.

İTO VERİSİ

Haftaya İTO İstanbul Enflasyon verileri ile başlıyoruz. İstanbul Perakende fiyatları Kasım ayında %3.07 arttığı açıklandı. Kendi içerisinde İTO verisinin aylık bazda gerilediğini söylemek mümkün. Ekim ayında %3.6 ve Eylül ayında %3.90 olarak açıklanan veride aylık bazda gerileme görülüyor. Bu genel enflasyon eğilimi ile uyumlu duruyor. 3 Aralık tarihinde açıklanacak TUIK verisi için tam bir referans olmamakla birlikte, Salı günü açıklanacak verinin %2.04 olan beklentilere paralel gelmesi veya bir miktar üzerinde gelmesi yönünde algı yaratabilir. Pazartesi günü piyasa bu veriyi nasıl fiyatlayacak yorum yapmak zor. Aralık ayında faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi için %2’nin altında bir veri gelmesi oldukça iyi olur. Piyasa kesin bir fiyatlama yapmak için 3 Aralık verisini beklemek isteyecektir.

Bunun dışında Pazartesi gelecek ISO İmalat PMI Kasım verileri ayrıca önemli olacak. Eylül ve Ekim’de keskin düşen veride, Ekim ayının kötüleşmenin hız kaybettiği görülmüştü. Gıda sektörü hariç tüm sektörler 50 seviyesinin altındaydı. Kasım verisinde bir toparlanma görülürse ve daha çok sektörün 50 seviyesini geçtiği görülürse piyasa pozitif etkilenebilir. Ancak yine zayıf veriler gelirse piyasa için yardımcı olmayacaktır. Ekim ayında hızla toparlanan Gıda sektörünü ayrıca izlemekte yarar var.

BORSA GENEL YORUM

Geçen haftaki yorumumda BIST100 endeksinde kalıcı ve uzun soluklu bir yükseliş için enflasyonun düşmesi ve buna paralel faizlerin ideal seviyelere gelmesi gerektiğini ve ayrıca özellikle Sanayi sektöründe toparlanma sinyallerinin gelmeye başlaması gerektiğini ifade etmiştik. Bu gelişmeler zaman isteyen bugünden yarına olmayacak gelişmeler. Bu nedenle endekste 6 Kasımdan bu yana görülen yükselişin kalıcı bir yükseliş olmayabileceğini düşünüyoruz. 10200 seviyesi önemli bir direnç olurken, 8700 seviyesinin ise nükleer savaş gibi, Türkiye’nin dahil olduğu savaş gibi olağanüstü olaylar olmaz ise çok güçlü bir destek olduğunu düşünüyoruz.

BORSA TEKNİK GÖRÜNÜMÜ

Borsa BIST00 endeksi 9500 direncini geçmesinin ardından bu seviyeyi destek yapmayı başarmış görünüyor. Ancak yukarı doğru uzama yapamadığını ve 9750 seviyesini geçemediğini izliyoruz. Bu sürecin fazla uzamaması lazım. Kısa zamanda 9750 direncinin üzerine yükselişler gelmez ise, Endekste 9500 desteğinin altına gerileme görebiliriz. 9750 geçilmesi durumunda 10000-10250 bölgesi yeni hedef olabilir. 9500 desteğinin altında ise 9200 desteği izlenecektir.