Piyasaların yakından takip ettiği ünlü analist Tuncay Turşucu, 2025 yılına ilişkin borsa beklentilerini kaleme aldı. Turşucu, önümüzdeki yıl öne çıkması muhtemel sektörleri açıkladı.

Detaylar şu şekilde:

"Borsa endeksi dalgalı bir yılı geride bırakırken geçen hafta %3.09 yükselişle tamamladı ve yeniden 10000 seviyelerine geldi. TCMB’nin faiz indirimi beklentilerin üzerinde gelirken, piyasanın beklentileri karşılanmış oldu ve yeni yıla faiz indirimi ile giriyoruz. TCMB’nin karar metninde enflasyona yönelik ılımlı beklentilerin olması, faiz indiriminin devam edeceği sinyali taşıyor. Ancak TCMB faiz kararının toplantıdan toplantıya veri bazlı olacağını açıkladı. Yani faiz indiriminin bir döngü olmadığı mesajını şimdiden veriyor. Genel olarak 2025 yılının faiz indirimi yılı olacağı beklentileri canlı duruyor. Bu durum elbette Enflasyona bağlı olacak.

Türkiye ekonomisi 2024 yılını %45 seviyelerinde bir enflasyonla kapatmaya hazırlanıyor. Bu seviye yılın başında koyulan beklentilerin üzerinde. Enflasyonda istenen seviyede olmadığımızı söylemek mümkün. Bununla birlikte 22 ay süren yüksek faizini etkisini yılın ikinci yarısında hissetmeye başladık ve özellikle sanayi üretiminde ciddi gerilemeler ve ivme kaybı gözlendi. 2025 yılı sonunda genel beklentiler politika faizinin %30 seviyelerine gerilemesi yönünde. Bakalım ne olacak?

Yurtiçinde 2025 Konuları

2025 yılında içeride enflasyonun seyri yine masanın üst tarafında bulunacak. Bu konuda 3 Ocak tarihinde açıklanacak Aralık enflasyonu önem kazanıyor. Beklentiler %2 seviyelerinde belki de bu seviyenin altında bir enflasyon olacağı yönünde bulunuyor. Ancak Ocak ayı enflasyonu gelecek yılbaşı zamları ile yine yüksek çıkması bekleniyor. Diğer yandan iç siyasetteki gelişmeler ısınmaya başlayacak gibi görünüyor. İçeride Hükümet’in Suriye rüzgârını arkasına alarak bir erken seçim hazırlığı olduğu yönünde siyasi yazarlardan yorumlar okuyoruz. Aynı zamanda Suriye’deki gelişmeler yeni devlet yapısının oluşumu gibi konular Türkiye için önemli olacak. İşlerin Türkiye’nin istediği yönde gitmesi durumunda önemli bir ticaret pazarı türk şirketleri için oluşabilir. Burada Çimentolar, İnşaat, Elektrik ve altyapı gibi sektörler öne çıkabilir. Ancak önce Suriye’de oluşumu net olarak görmek gerekiyor.

Yurtdışı 2025

Dışarda ise 20 Ocak tarihinde Trump görevi devir alacak ve icraatlara başlayacak. Tüm dünya nefesini tutmuş bekliyor. Trump panama konusunda çıkış yaparken, Rusya Ukrayna savaşı, İsrail Filistin gelişmeleri ve Tayland Çin konuları ön planda izlenecek. Bunların dışında getirmeyi planladığı gümrük tarifeleri özellikle Türk şirketleri için bir fırsat yaratacak mı yaratmayacak mı bunları izleyeceğiz. Sonucunda sakin bir 2025 yılı bizi beklemiyor.

Borsa İstanbul 2024 Performansı

Borsa İstanbul 2024 yılında şu ana kadar %34.21 getiri yarattı. Yıl bitimine iki gün kaldı. Bu getiri enflasyonun ve mevduat faizinin altında kaldı. Borsa aslında yılın ilk yarısında %40 seviyelerinde getiri elde etmişti ve enflasyonun, faizin çok üzerinde getiri sağlarken, Dünyada en iyi borsalar arasında yer almıştı. Yılın ikinci yarısında ise %6 değer kaybı oluştu ve dünyada en kötü borsalar arasında yer aldı. Bir yıl içinde Yaz ve Kış gösterdi yatırımcılarına.

2024 yılında Sigorta endeksi %87.8 ile en çok yükselen endeks oldu. Bunu %70.8 ile Likit Banka endeksi, %70.4 ile İletişim, %70.3 ile Bankacılık endeksleri izledi. Bu sektörlerde olan yatırımcılar yılı iyi bir getiri ile kapatıyor. Buna karşın kimya endeksi %1.56 getiri ile en düşük getiri sağlarken, bunu %4.87 ile Kağıt endeksi ve %12.2 ile Metal Ana sanayi endeksi izledi. Sınai Endeksi XUSIN %14.4 getiri ile yatırımcılarını üzdü diyebiliriz. XUSIN yılın ikinci yarısında %8 değer kaybı gösterdi. Ekonomide daralma en çok sanayi şirketlerini vurdu aslında.

2025 Yılında Öne Çıkabilecek Sektörler

2025 yılında faiz indirimlerine bağlı olarak yine Bankacılık endeksi gündemde kalmaya devam edecek görünüyor. Sigorta endeksi yılın ilk yarısında ön planda kalabilir ancak faizlerin belirli bir seviye altına gerilemeye başlaması ile bu sektördeki iştah azalabilir. Suriye ve Ukrayna’da olabilecek pozitif gelişmeler  Çimento, İnşaat, Elektrik gibi sektörler için katalizör olabilir. Genel olarak faiz düşüşü sanayide bir canlanma sağlaması durumunda XUSIN endeksi bu sefer öne çıkabilir. Enflasyonun düşmesi ile enflasyon muhasebesinin etkilerinin azalması şirketlerin kar marjları üzerinde bir miktar toparlanma sağlayabilir. Tüm bunlar 2025 yılında Borsa için umutlu olmamızı sağlıyor. Elbette her ay gelen veri odaklı bakmaya, gelen bilançoları ayıklamaya devam etmeliyiz. Bunun dışında Lojistik ve Ulaştırma sektörü iyi bir yılı geride bırakıyor ve sektör temsilcileri 2025 yılı için de güçlü büyümenin devam etmesini bekliyor. Gıda sektöründeki son iki ayın PMI verileri dikkat çekici. Genişleme seviyesi olan 50 seviyesinin üzerinde yer alan tek sektör olarak öne çıkıyor. 2025 yılında Gıda şirketlerini yakın mercek halinde incelemek gerektiği söylenebilir. Gıda sektörü şirketleri çok çeşitlilik yaratıyor. Açıklanacak bilançolar hangi gıda şirketlerinin öne çıktığını gösterecektir.

Otomotivde 2025 yılında satış adetlerinin 1 milyon 300 bin seviyelerinde olması bekleniyor. Ancak iç piyasada Çin arabalarının, diğer şirketlerde ne kadar Pazar kaptığına iyi bakmak lazım. 2024 yılında Çin markaları araçlar şimdiden iç satışlarda %8 Pazar payına ulaştı bile. Ve bu pazarı Doğuş Otomotiv, Stellantis gibi şirketlerden aldılar. Başka deyişle otomotivde satış hacmi rekor kırsa bile kimin arabası satılıyor ona bakmak lazım. Burada iç piyasadan daha çok dış piyasaya odaklanan, binek tarafından daha çok ticari segmentte olan Ford Otosan bir adım daha önde olabilir. Yeni yılda Volkswagen için üretilecek 1 tonluk araç üretiminin devreye girmesi, dışarıda gelecek yeni elektrikli modeller pozitif ayrışma sağlayabilir. Tofaş’ta distribütörlük konusunda Rekabet kurulu onayı halen gelmezken, Stellantis ile üretilecek ve ihraç edilecek K0 modeli araç üretimi katalizör görevi görebilir.  Tamamen ithalat yaparak iç piyasaya satış yapan Doğuş Otomotiv, Çin markaları araçların ilk hedefi gibi duruyor. Doğuş, portföyünü çeşitlendirme yoluna giderek bu riski azaltmak istiyor. Bu gelişmeleri yakından izleyeceğiz.

Borsa Endeksi

Borsa için 9500 ile 10250 arasında bir bant içindeyiz. Bu aralıkta dalgalanmalar olabilir. Açıkçası uzun vadede pozitif beklentiler bulunuyor. Endeksin 10250 seviyesi üzerine yükselmesi şaşırtmayacak ancak bunun ne zaman olacağını kısa vadede söylemek zor. Ancak endeksin güçlenmesi için 10250 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekiyor. Bu durumda 11000 seviyeleri gündeme gelecek. Kar satışları gelmesi durumunda ise 9700 ve özellikle 9500 seviyeleri güçlü destekler. 9500 desteği aşağı yönlü kırılmadıkça negatif olmaya gerek yok.

Yazının tamamına ulaşmak için buraya tıklayın...