ÜNLÜ & Co, model portföyünde değişikliğe giderek Türkiye Sigorta ve Yapı Kredi Bankası’nı portföyden çıkarırken, yerine Akbank, Anadolu Sigorta, ASELSAN ve BİM’i dahil etti.

Rapordaki detaylar şöyle:

"Türkiye Sigorta ve Yapı Kredi’yi model portföyümüzden çıkarırken Akbank, Anadolu Sigorta, Aselsan, ve Bim’i ekliyoruz. Böylece model portföyümüzün içeriğini Akbank, Alarko Holding, Anadolu Sigorta, Aselsan, Bim, MLP Sağlık, Sabancı Holding, Turkcell, ve Ülker oluşturuyor.

Eklenenler: AKBNK, ANSGR, ASELS ve BIMAS

Akbank'ı, fonlama maliyetlerindeki düşüşün desteğiyle özkaynak kârlılığında güçlü bir toparlanma beklediğimiz için en çok tercih edilenler listemize dahil ediyoruz. Swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjındaki 180 baz puanlık genişlemenin etkisiyle 2025 yılında %63 net kâr büyümesi öngörüyoruz. Bu büyüme, bankanın özkaynak kârlılığını 2024'teki tahmini %18,8'den %25,3'e yükseltecektir. Banka, kredi portföyünün vadesini uzatması sayesinde bu yıl TL kredi-mevduat makasında ortalamanın üzerinde bir iyileşme elde etmesini sağlayacaktır. Ayrıca Akbank, %14,6 ana sermaye oranı ve %17,2 SYR ile (BDDK'nın toleransları hariç), inceleme kapsamımızdaki büyük sermayeli bankalar arasında en yüksek sermaye oranlarına sahiptir. Bu güçlü sermaye yapısının Akbank'ı önümüzdeki yıllarda sektördeki benzerlerinin üzerinde bir büyüme gösterecek şekilde konumlandırdığına inanıyoruz. Buna ek olarak, Akbank'ın %82'lik TL kredi/mevduat oranı, özel sektör bankaları arasında en düşüğüdür ve fonlama karışımında ve mevduat fiyatlamasında daha fazla esneklik sunmaktadır. Hisse şu anda 1,10x 2025T PD/DD oranıyla işlem görüyor.

Anadolu Sigorta'yı da en çok tercih edilenler listemize ekliyoruz. Şirketin stratejik olarak kârlılığa odaklanması sonucu, 2022'de %130 ve 2023'te %117 olan bileşik rasyosunun 9A24'te %102'ye düştüğünü görüyoruz. Böylece şirket, sektördeki ilk beş oyuncu arasındaki en düşük hasar prim oranına sahip olmuştur. Bu iyileşmede, risk seçim modellerinin güncellenmesinin yanı sıra şirketin zorunlu trafik sigortası gibi kârlı olmayan segmentlerdeki riskini azaltma kararı da etkili olmuştur. Bu pazar payı ayarlamalarına rağmen, Anadolu Sigorta, 9A24'te enflasyonun 9 puan üzerinde prim büyümesi gerçekleştirmiştir. Birleşik oranın 2025 yılında da sabit kalmasını bekliyoruz. Yatırım gelirleri tarafında, şirketin 9A24 itibarıyla 54 milyar TL olan net finansal varlıklarının 2025 yılında 99 milyar TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bunun sonucunda, yatırım getirilerinde öngörülen düşüşe rağmen, net yatırım gelirinin 2024 yılındaki 16,5 milyar TL'ye kıyasla 2025’te 26,8 milyar TL'ye yükselmesini bekliyoruz. Hisse senedi şu anda, kapsadığımız sigorta şirketleri arasında en düşüğü olan 1,0x 2025E PD/DD oranıyla işlem görmektedir. 2025E özkaynak kârlılığı tahminimiz olan %44 göz önüne alındığında bu oranı cazip buluyoruz.

Aselsan’ı model portföyümüze dahil ediyoruz. Şirketin büyümesi, artan savunma harcamaları ve elverişli jeopolitik ortamdan destek buluyor. 3Ç24 itibarıyla Aselsan’ın bakiye sipariş tutarı 12,6 milyar ABD doları ile tarihi zirvesine ulaştı. Türkiye’nin genişleyen savunma bütçesi ve artan bölgesel gerilimler, Çelik Kubbe, KAAN ve gelişmiş insansız hava araçları gibi projelere olan talebi artırmış olup, orta vadede sipariş alım hızını ivmelendirecektir. İhracat hacmindeki artış ve 2030 yılına kadar ortalama %25 seviyesinde kalması beklenen güçlü FAVÖK marjları ile şirket, sürdürülebilir büyüme için iyi bir konumda bulunuyor. Aselsan, 2025T FD/FAVÖK çarpanı 10,4x seviyesinden işlem görmekte olup, benzerlerine kıyasla %25 iskontolu bir değerlemeye sahiptir.

Bim’i model portföyümüze dahil ediyoruz. Bim'i model portföyümüze almamızın nedenleri şunlardır:

  1. Türk tüketicilerinin, özellikle hükümetin asgari ücreti %30 artırma kararının ardından, hükümetin uyguladığı ekonomik sıkılaştırma tedbirlerinin etkilerini 2025 yılında daha fazla hissetmesi muhtemeldir. İyi oturmuş indirim mağazacılığı iş modeliyle Bim’in, mevcut makroekonomik ortamda ek pazar payı kazanmak için güçlü bir konumda olduğuna inanıyoruz.
  2. Şirketin hisse geri alım programı başlatma kararı, hisse fiyatı üzerindeki aşağı yönlü riskleri hafifletebilir.
  3. Gıda perakendecileri arasında, Bim, enflasyon muhasebesinden net kâra en az olumlu etkiyi yaşayan şirket oldu. Bu nedenle, enflasyon düştükçe Bim'in net kârının, rakiplerine kıyasla en az olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz.
  4. 2025T F/K'sı 12.9x olan Bim'in değerlemesini cazip buluyoruz.

Çıkarılanlar: TURSG ve YKBNK

Türkiye Sigorta'yı 17 Temmuz 2023'te portföyümüze dahil edildiğinden bu yana %408'lik yükselmesi ve BIST 100 endeksine göre %239 daha iyi performans sergilemesi sonrası model portföyümüzden çıkarıyoruz. Şirket için, ortalamanın altında bileşik oranı ve yatırım portföyündeki nispeten yüksek getiriler sayesinde yüksek sürdürülebilir öz sermaye kârlılığı sergilemesi nedeniyle hâlâ olumlu görüşümüzü korumaktayız.

Yapı Kredi model portföye dahil edilmesinden bu yana BIST100’e göre %17 daha iyi performans gösterdi. Bu karı realize ederken, hisse için AL tavsiyemizi sürdürüyoruz."