Garanti BBVA, 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin konsolide finansal sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Bankanın açıkladığı verilere göre, bu dönemde net karı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL'ye ulaştı. Bankanın toplam aktif büyüklüğü ise 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL olarak gerçekleşti. Garanti BBVA’nın ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla sağladığı destek tutarı 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL seviyesinde oldu.

Fonlama tarafında müşteri mevduatları yine önemli bir yer tutarak toplam fonlama kaynaklarının yüzde 73'ünü oluşturdu. 2025 itibarıyla müşteri mevduat hacmi yüzde 21,4 oranında artarak 2 trilyon 545 milyar 380 milyon 977 bin TL'ye yükseldi.

Bankanın finansal sağlamlığını gösteren sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,2 seviyesinde korunurken, öz kaynak kârlılığı yüzde 30,5, aktif kârlılığı ise yüzde 3,2 olarak kaydedildi.

Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, yaptığı açıklamada yılın ilk çeyreğine dengeli bir makroekonomik görünümle başladıklarını belirtti. Ancak Mart ayındaki gelişmelerin finansal piyasalarda dalgalanmayı artırdığını vurgulayan Akten, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası sayesinde görünümün önümüzdeki dönemde yeniden dengeleneceğini düşündüklerini ifade etti.

Akten, "Enflasyondaki düşüş, iç talepteki canlılık ve finansal istikrarı destekleyen politikalar sayesinde bankacılık sektörü için olumlu bir zemin oluştu. Biz de bu süreçte müşteri odaklı yaklaşımımız ve güçlü finansal yapımızla başarılı bir performans ortaya koyduk." dedi. Ayrıca, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki belirsizlikleri de güçlü sermaye yapıları ve çevik bilanço yönetimleriyle başarıyla yönetebileceklerini belirtti.

Türk lirası kredilerde, özellikle bireysel ve küçük işletme segmentlerinde pazar payı kazanarak konumlarını güçlendirdiklerini aktaran Akten, TL ve yabancı para müşteri mevduatlarında da bir puanın üzerinde pazar payı artışı sağladıklarını vurguladı.

Mobil bankacılık alanında da güçlü bir büyüme kaydeden Garanti BBVA, 17 milyona yaklaşan aktif mobil müşteri sayısıyla dikkat çekti. Mobil uygulamalarını tamamen yenileyerek, kullanıcı dostu ve kişiselleştirilebilir bir arayüz sunduklarını belirten Akten, uygulamanın kullanıcıların finans yönetimini daha verimli hale getirdiğini ifade etti.

Mobil uygulamadaki akıllı asistanları Ugi’nin de, yapay zeka destekli büyük dil modelleri (LLM) ile güncellendiğini söyleyen Akten, Ugi'nin müşterilere standart cevaplar yerine, bankanın veri kaynaklarını tarayarak dinamik ve kişiye özel çözümler sunduğunu aktardı. Ugi’nin gelişimini sürdürerek, gelecekte çok daha akıllı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Son olarak Akten, 2025 yılı için belirledikleri "Sürdürülebilir Güçlü Büyüme", "En İyi Müşteri Deneyimi", "Sürdürülebilirlik" ve "Çalışanlar" odaklı dört ana öncelik doğrultusunda iş süreçlerini yeniden şekillendirdiklerini dile getirdi. Güçlü sermaye yapıları ve sürdürülebilir büyüme stratejileriyle Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.