İş Yatırım, 2025 yılı ilk çeyreğine ilişkin bilanço tahmin raporunu yayımladı. Rapora göre bankacılık sektörü güçlü bir performans sergilerken, reel sektör şirketlerinde zayıf talep ve kur etkisi kârlılığı sınırladı.

Bankacılık Sektörü Güçlü Başladı

Araştırma kapsamındaki bankaların toplamda 74,8 milyar TL net kâr üretmesi bekleniyor. Bu, bir önceki çeyreğe göre %19, yıllık bazda ise %15 artış anlamına geliyor. TL kredi spredlerindeki iyileşmeye rağmen, düşük TÜFE’ye endeksli (TÜFEX) gelirler net faiz marjlarını sınırlarken, karşılık giderlerindeki artış kârlılığı baskıladı. Komisyon ve alım-satım gelirleri ise bu baskıyı hafifletici rol oynadı.

Halkbank (HALKB), Yapı Kredi (YKBNK) ve Akbank (AKBNK) çeyreklik bazda kârlılığını artırması beklenen bankalar arasında yer alırken, Garanti BBVA (GARAN) ve TSKB (TSKB) baz etkileri nedeniyle daha düşük kâr açıklayabilir.

Reel Sektörde Zayıf Talep ve Kur Etkisi

Finans dışı şirketlerde ise gerek yurt içi gerekse yurt dışı talep koşullarındaki zayıflık, büyüme ve kârlılığı olumsuz etkiledi. Ayrıca döviz gelirli şirketlerde, enflasyonun altında kalan kur artışı reel büyümeyi baskıladı.

Türk Telekom (TTKOM), yıllık bazda %32 FAVÖK ve %127 net kâr artışıyla dikkat çekerken, Enka (ENKAI) ve Aselsan (ASELS) gibi şirketler de güçlü finansallarıyla öne çıkıyor. Logo Yazılım (LOGO) ise marjlarını artırması beklenen nadir şirketlerden biri.

Sektörel Görünümler

  • Demir-Çelik: Düşük çelik fiyatları ve baz etkileri Ereğli (EREGL) ve Kardemir (KRDMD) kârlılıklarını baskılıyor.

  • Perakende: BİM (BIMAS) ve Migros (MGROS) gibi şirketlerde trafik zayıf; yüksek rekabet ve artan asgari ücret marjları zorluyor.

  • Havacılık: THY (THYAO) ve Pegasus (PGSUS) tarafında düşen yolcu birim gelirleri kârı baskılıyor.

  • Enerji: Kuraklık ve düşen PTF fiyatları Aksa Enerji (AKSEN) ve Aydem (AYDEM) gibi üretim şirketlerini olumsuz etkiledi.

  • İletişim: Turkcell (TCELL) ve Türk Telekom (TTKOM) güçlü ARPU artışıyla pozitif ayrışırken, kur farkı zararları net kârları sınırlıyor.

Kaynak: İş Yatırım