Garanti BBVA Yatırım, bugün yayımladığı strateji raporunda savunma sanayi sektörünü değerlendirdi. Kurum ayrıca Aselsan (ASELS) hissesinde hedef fiyatını da açıkladı.
Garanti BBVA Yatırım'ın savunma sanayi değerlendirmesi şu şekilde:
"Dünya genelinde ülkelerin savunma bütçelerindeki artış, Türk Savunma Sanayii'nde son yıllarda devam eden dönüşüm, yüksek rekabetin yaşandığı uluslararası savunma pazarında Türkiye’nin artan ihracatı, yerlilik oranının artırılması ve yurt dışı bağımlılığının azaltılması için yapılan çalışmalar ve yatırımlardan dolayı savunma sanayii sektörünü beğeniyoruz.
Türk Savunma Sanayii, dışa bağımlılığı azaltmak için son yıllarda kapsamlı bir dönüşüm geçirmektedir. Yapay zeka, otonom sistemler, siber güvenlik ve uzay teknolojileri gibi alanlarda yapılan yatırımlar, yeni ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlama faaliyetlerinin güçlendirilmesiyle birlikte savunma sanayii ürünlerini dünyanın farklı bölgelerine ihraç edebilecek bir yeteneğe ulaşmıştır. Jeopolitik gelişmeler, Ortadoğu'daki istikrarsızlık ve Türkiye'nin sınır güvenliği endişeleri, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli üretimi artırmaya yönelik önemli adımları ve savunma harcamalarını artıran önemli etkenler arasındadır.
2023 yılında dünya genelinde askeri harcamalar, bir önceki yıla göre %6,8 artarak 2 trilyon 443 milyar dolara ulaşarak rekor kırmıştır. 2023 yılında en fazla askeri harcama yapan ilk 10 ülke sırasıyla ABD (916 milyar dolar), Çin (296 milyar dolar), Rusya (109 milyar dolar), Hindistan, Suudi Arabistan, İngiltere, Almanya, Ukrayna, Fransa ve Japonya olmuştur. Türkiye, 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 28,7 milyar dolarlık bir savunma harcamasıyla, dünyada askeri harcama sıralamasında 20. sırada yer almaktadır.
2023 yılında NATO ülkeleri GSYH’lerinin ortalama %2,6’sını savunmaya harcamıştır. 2014’te verilen karar doğrultusunda İttifak üyeleri, GSYH’lerinin en az %2’sini savunmaya harcama taahhüdü vermiştir. (Harcamanın GSYH içinde %3’e çıkarılması yönünde tavsiyeler bulunmaktadır.) Türkiye’nin savunma harcamaları son 5 yılda GSYH’sinin %2’si civarındadır. Söz konusu taahhüdü karşılayan üye devlet sayısı 2022 yılında 7 iken bu yıl itibarıyla 23’e yükselmiştir.
Türkiye’nin savunma bütçesi içerisinde; mal ve teçhizat tedarikinin payının 2025 yılı için 9,2 milyar ABD$ civarında olması, 2025 bütçesinde kabul edilmiştir. Tarihsel olarak ASELSAN’ın savunma sanayii harcamalarından önemli bir pay aldığı düşünüldüğünde, 2025 yılı savunma sanayii bütçesinden aldığı payın doğrusal olarak artabileceği öngörülmektedir. NATO ülkelerindeki savunma sanayii harcamalarının GSYH içindeki payının %2’nin üzerine çıkması için yaptıkları harcamalardaki artış (özellikle Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde), ASELSAN için bir ihracat potansiyeli taşımaktadır.
ASELSAN’ın toplam iş yükü, sürekli devam eden yeni proje alımları sayesinde 3Ç24 sonunda 12,6 milyar ABD$’lık büyüklüğe erişerek, 2023’teki 10,9 milyar ABD$’lık büyüklüğüne kıyasla ciddi bir sıçrama kaydetmiştir. Bu sebeple, ASELSAN’ın büyüme anlamında yeni bir platoya ulaştığını düşünüyoruz. Türkiye’nin yükselen savunma bütçesi ve ASELSAN’ın stratejik konumu düşünüldüğünde, önümüzdeki dönemde de ASELSAN’daki büyümenin süreceğine inanıyoruz. ASELSAN, hem doğrudan hem de dolaylı olarak başka firmaların sözleşmeleri üzerinden ihracat yapmaktadır. 9Y24’te toplam gelirler içinde ihracatın payı %13,2’dir. Şirket, ihracatını artırmaya odaklanmış olup yurtdışı ofisler ve temsilcilikler açarak ihracat odaklı büyüme stratejisini sürdürmektedir."