Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli maaş zamlarına ilişkin oranların netleştiğini ve en düşük emekli maaşıyla ilgili düzenlemenin Ocak ayı içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Gazetecilerle bir toplantıda bir araya gelen Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Diğer ücretlerde artış yaşanırken en düşük emekli maaşını sabit bırakmanın doğru olmayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekonomi ve Enflasyon Değerlendirmeleri

Ekonomi gündemini de ele alan Yılmaz, enflasyonla mücadelede Ocak ayında baz etkisiyle olumlu gelişmeler yaşanacağını söyledi. Akaryakıt ÖTV’sinin sınırlandırılmasına dikkat çeken Yılmaz, bu adımın enflasyonla mücadelede mali politikalara destek sağladığını belirtti. Ayrıca, deprem harcamalarının azalmasıyla birlikte bütçede daha fazla mali alan oluşacağını ifade etti.

Yılmaz, enflasyon eğiliminde aşağı yönlü bir hareketin başladığını ve bunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikalarını etkileyebileceğini söyledi. Ancak faiz politikası dışında da TCMB’nin kullanabileceği farklı araçların bulunduğunu vurguladı.

Döviz ve Faiz Politikası

Kur rejiminde değişiklik hedeflerinin olmadığını söyleyen Yılmaz, spekülatif durumlara müdahale edileceğini belirtti. Döviz kuru için belirli bir hedeflerinin olmadığını ifade eden Yılmaz, faiz indirimlerinin özellikle mevduat faizlerine daha fazla yansıyacağını düşündüklerini dile getirdi.

Kur Korumalı Mevduat Açıklaması

Kur korumalı mevduat (KKM) sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, 2025 yılında bu konunun gündemden düşeceğini öngördüklerini belirtti. Yılmaz, KKM’nin kamuya ek yük oluşturmayacak şekilde azaltıldığını ve artık cazibesinin büyük ölçüde kaybolduğunu söyledi.

Sosyal Politikalar ve İstihdam Desteği

Yılmaz, sosyal konut projelerine önümüzdeki dönemde daha fazla ağırlık vereceklerini ve özellikle büyük şehirlerde konut üretimini artırmayı planladıklarını ifade etti. Sulama projeleriyle gıda arzını desteklemeye devam edeceklerini de belirtti.

İstihdam destekleriyle ilgili olarak Yılmaz, işletmelerin mevcut istihdamlarını korumalarının öncelikli hedef olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, KOSGEB aracılığıyla işletmelere hızlı ve etkili bir şekilde 2 bin 500 TL’ye kadar destek sağlanacağını belirtti.

İhracatçıya Destek

İhracatçılar için döviz gelirlerinin bozdurulma oranının daha da düşürülebileceğine işaret eden Yılmaz, bu oranın yüzde 30’dan daha aşağı çekilebileceğini dile getirdi.

Yılmaz, vergi düzenlemelerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve SGK ile ilgili kapsamlı bir reformun gündemlerinde olmadığını da sözlerine ekledi.